تفاوت بوراکس پنتا و دکا به طور کامل در این مقاله توضیح داده شده. بوراکس از جمله پرمصرف ترین مواد شیمیایی در صنعت است و با نام هایی از جمله بوراکس دکا، بوراکس پنتا، نمک اسید بوریک، سدیم بورات، سدیم تترا بورات و دی سدیم تترا بورات هم شناخته می شود.
اجزا بوراکس پنتا هم مانند براکس دکا هیدرات می باشد با این تفاوت که میزان مولکول های آب موجود درآن کمتر می باشد. بوراکس پنتا هیدرات مانند بوراکس دکا در صنایع چسب سازی، شوینده ها و آرایشی کارآیی دارد و علاوه بر آن در صنایع کاشی سازی و لعاب استفاده بیشتری دارد. درواقع مهم ترین تفاوت بوراکس پنتا و دکا در کارآیی های مختلفشون است.
مهم ترین تفاوت بوراکس پنتا و دکا در تعداد بلور های متبلورش است چون بوراکس ها براساس تعداد بلورهای متبلور در ساختار خود در ۳ گروه قرار می گیرند. شکل ظاهری بوراکس دکا معمولا به شکل پودر سفید تشکیل شده از بلورهای نرم بی رنگ می باشد و کاربرد های بسیاری در صنعت هم دارد. قابلیت انحلال بوراکس دکا بسیار بالاست. هنچنین دارای کاربردهای فراوان وگوناگون بسیاری است و برای تولید بسیاری از شوینده ها شیمیایی، مواد آرایشی و لعاب ها استفاده میشود.
در رابطه با بوراکس و خصوصیات آن در مقاله دیگری توضیحات لازم بیان شده است.
اصلی ترین تفاوت بوراکس پنتا و دکا
بوراکس ها براساس تعداد بلورهای متبلور در ساختار خود به سه گروه تقسیم می شوند:
- بوراکس بدون آب Na2B4O7
- بوراکس پنتا هیدرات
- بوراکس دکا هیدرات
اما واژه بوراکس اغلب به دکا هیدرات اطلاق میشود. بوراکس به آسانی به بوریک اسید و سایر ترکیبات بور تبدیل میشود.
بوراکس پنتا
سدیم تترابورات پنتا هیدرات بلورهای سفید رنگ و بدون بویی است که اسیدیته قلیایی دارد در آب و برخی حلال های آلی قابل حل است، فرمول مولکولی آن Na2B4O7.5H2O میباشد.
تفاوت بوراکس پنتا و دکا در این است که بوراکس پنتا هیدرات که از انواع ترکیبات هیدراته ی بوراکس می باشد دارای فرمول شیمیایی Na2B4O7.5H2O است. این ترکیب نسبت به ترکیب دکا کاربردهای کمتری دارد اما نمی توان از مزایای آن چشم پوشی کرد. این ماده که یکی دیگر از نمک ها اسید بوریک به حساب می آید پودری و سفید رنگ است و به راحتی در آب حل می شود.
با کلیک بر روی قسمت لینک شده می توانید اطلاعات کامل راجع به قیمت و خرید بوراکس پنتا موجود درسایت مریک شیمی بدست بیاورید.
از مهم ترین ویژگی های این ترکیب:
- فرمول شیمیایی: B4H10Na2O12
- جرم مولکولی: ۲۹۱.۳ g/mol
- CAS.NO 12179-04-3
- انحلال پذیری محلول در آب (۳۸ g / L H2O در دمای ۲۰درجه ی سانتی گراد)
- این ماده غیر قابل اشتعال است و انحلال پذیری آن در آب گرما زاست.
بوراکس دکا
تفاوت بوراکس پنتا و دکا این است که بوراکس دکاهیدرات یا سدیم تترا بورات با فرمول شیمیایی Na2B4O7.10H2O فرمی از سدیم بورات طبیعی است که تشکیل شده از بوریک اکسید (B2O3)، سدیم اکسید و آب، نمک قلیایی سفید و بلوری با بافر و خاصیت گدازنده است. جرم مولکولی بوراکس دکا ۲۰۱.۲۱۳g/mol می باشد. این ترکیب به صورت پودر یا دانه های گرانوله منبع مهمی از B2O3 به خصوص در فرآیندهایی است که حضور همزمان سدیم مورد نیاز است.
بوراکس برای نخستین بار در بسترهای خشک دریاچه ای در تبت کشف شد و از راه جاده ابریشم وارد کشور عربستان شد. نام این کانی در زبانهای اروپایی بوراکس است که شکل فارسی آن واژه بورَک است.
بوراکس دکا یکی از اعضای خانواده ی بور می باشد که دارای ۱۰ مولکول آب در ساختار خود است. عمده کاربرد این ماده در شوینده ها است. علاوه بر این محصول فوق در صنایعی مانند تولید لوازم بهداشتی، متالورژی، ساخت اسلایم و … کاربرد فراوان دارد. برای ثبت سفارش و فروش و یا خرید بوراکس دکا صنعتی و اطلاع از قیمت ها با مشاوران ما در مریک شیمی در ارتباط باشید.
محصول فوق ماده ای شیمیایی با فرمول Na2B4O7 می باشد که در علم شیمی با اسم سدیم تترابورات شناخته می شود، این ترکیب می تواند به شکل های آنهیدروز، پنتا هیدارت (۵ آبه) و دکا هیدرات (۱۰ آبه) موجود باشد .
pH نسبتا ثابت این ترکیب باعث شده است تا این ماده یک بافر عالی به حساب آید این ماده خاصیت بافری دارد و هنگامی که در آب محلول می شود می تواند محلولی با خاصیت بازی اندک تولید کند. در نتیجه بافر به دست آمده می تواند اسید ها را خنثی کند همچنین این ماده می تواند با قلیا های قوی تر ترکیب شود و محلول هایی با pH کمتر تولید کند.
مهم ترین ویژگی های ترکیب بوراکس دکا:
- فرمول شیمیایی Na۲B۴O۷.۱۰H۲O
- جرم مولکولی ۲۰۱.۲۱۳g/mol
- در دمایی معادل ۶۲ درجه سانتی گراد به نقطه ذوب خود می رسد.
- در دمایی معادل ۱۵۷۵ درجه سانتی گراد به نقطه جوش می رسد.
- CAS.NO: 1303-96-4
کاربرد بوراکس دکا:
- برای تولید بسیاری از شویندههای شیمیایی، مواد آرایشی و لعابها
- در بیوشیمی برای ساختن محلولهای بافری، به عنوان ماده تاخیر انداز آتش، ترکیب ضد قارچ برای فایبرگلاسها
- به عنوان فلاکس در متالوژی، حفاظتهای جاذب نوترون برای منابع رادیواکتیو، ماده شالوده در پخت و پز
- به عنوان جایگزین به جای جیوه سمی در استخراج صنعتی معدن طلا
- به عنوان یک عامل نرمکننده آب
- در صنایع غذایی به منظور ایجاد یک بافت لاستیک و یا نگهدارنده
کاربرد بوراکس پنتا:
- در بیوشیمی برای ساخت بافر از بوراکسها استفاده میکنند، بوراکس پنتا به عنوان ماده مقاوم به شعله و ضد قارچ در تولید شیشه مورد استفاده قرار میگیرد.
- بوراکس به عنوان شار متالورژی و جذب نوترون برای منابع رادیواکتیو استفاده میشود، همچنین از پنتا بوراکس استفاده میشود.
بوراکس به راحتی به بوریک اسید و بورات های دیگر تبدیل می شود که کاربرد های زیادی دارند. واکنش بوراکس با هیدروکلریک اسید که باعث تشکیل اسید بوریک می شود که اسید بوریک ها عوارض و کاربردهای زیادی دارند و واکنش آن به شکل زیر می باشد:
Na۲B۴O۷.۱۰H۲O + 2 HCl → ۴B(OH)۳ + ۲NaCl + 5 H۲O
تفاوت بوراکس پنتا و دکا این است که دکا هیدرات به اندازه کافی پایداری دارد که یتواند به عنوان استاندارد اصلی برای پایه اسیدیته در تیتراسیون استفاده شود. وقتی بوراکس به یک شعله اضافه شود، رنگ سبز و زرد را تولید می کند. در فشفشه ها از آن ها استفاده نمی شود. بوریک اسید برای ایجاد رنگ در شعله های متانول استفاده می شود که رنگ سبز شفافی را ایجاد می کند. درکل تفاوت بوراکس پنتا و دکا بسیار زیاد است.
بوراکس به مقدار زیادی در گلیکول اتیلن، حل می شود، به صورت متعادل در گلیکول دی اتیلن و متانول و به مقدار کم در استون حل می شود. در آب سرد خیلی به سختی و کم حل می شود ولی حلالیت آن با بالا بردن دما به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. گذشته از تفاوت بوراکس پنتا و دکا این دوتا ماده کارایی های خاص خودشونو دارند که جایگزین هم نمی شوند.
مریک شیمی به عنوان یک شرکت شیمی معتبر ارائه دهنده انواع مواد شیمیایی است که با کلیک بر روی قسمت لینک شده می توانید اطلاعات کامل راجع به قیمت و نحوه سفارش بوراکس دکا بدست آورید.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.