طرزتهیه ی آسپرین به روش آزمایشگاهی
آسپرین نام تجاری اسید استیل سالیسیلیک است که به صورت قرص های سفید یا بلور های سوزنی شکل یا به صورت پودرهای بلورین موجود می باشد. آسپرین یک مسکن موقتی و آنی خوبی است که تداوم افزایش تولید و فروش آن در طول چند سال گذشته بسیار زیاد است و بخاطر فوایدش از سایر مسکن ها محبوبیت و فروش بیشتری داشته است.
خصوصیات:
- آسپرین نام تجاری اسید استیل سالیسیلیک می باشد.
- وزن مولکولی آن ۱۸۰ می باشد.
- نقطه ذوب آن ما بین ۱۳۵ تا ۱۳۷ درجه سلسیوس می باشد.
- نقطه جوش آن ۱۴۰ درجه سلسیوس است که در این درجه حرارت تجزیه می شود.
- آسپرین دارای بلورهای سوزنی شکل است.
- آسپرین در آب به مقدار کم و در الکل به مقدار زیاد محلول می باشد.
- آسپرین از ترکیب اسید سالیسیلیک و انیدرید استیک در حضور مقدار کمی سولفوریک اسید غلیظ و تولید می شود.
کاربرد و مصارف آن:
- آسپرین در داروهای برطرف کننده سردرد (مسکن ها) استفاده می شود.
- اسپرین در داروهایی که فقط با مجوز پزشک فروخته می شوند استفاده می شود.
- آسپرین در تولید قرص های APC مصرف می شود.
کاربرد استرها:
چربی ها، مومها و روغن ها اهمیت بسیار زیادی دارند. استر ها به عنوان حلال کاربرد وسیعی دارند و از استر های فسفریک اسید به عنوان حشره کش و سلاح شیمیایی استفاده می شود. از استر های نیترو اسید برای تسریع اشتعال در موتورهای دیزلی و هم در پزشکی برای مدارای آهژین استفاده می کنند. استرهای نیتریک اسید به ویژه گلیسیرین تری نیترات معمولا به عنوان ماده منفجره کاربرد دارند.
آسپیرین جسمی با فرمول شیمیایی می باشد که آن را استیل سالیسیلیک اسی هم می گویند آسپیرین به صورت قرص برای تسکین درد و کاهش تب به کار میرود.
تاریخچه ی آسپرین
کینین که از پوست درخت سین کونا بدست میآید یک از قدیمیترین داروهایی است که جهت درمان درد وتب به کار میرفته است. پوست درخت بید هم سال ها به عنوان یک داروی عامیانه برای همین موارد کاربرد داشته است. ادموند استون موفقیت خود را در درمان تب با استفاده از پودر پوست درخت بید اعلام کرد او متوجه شد که تلخی مزه پوست بید شبیه مزه پوست سین کونا است که منبع کینین می باشد. جزء فعال پوست بید سالیسین است که با هیدرولیز آن اسید سالیسیلیک بدست میآید. بعدها از منابع طبیعی دیگر هم سالیسیلین تهیه شد. اسیدسالیسیلیک در همان سالی که ساخته شد تا چند سال بعد آن مورد استفاده قرار نگرفت. در این زمان بود که متوجه شدند این دارو در درمان آرتریت مؤثر بوده و به خوبی توسط بیماران تحمل میشود. نام آسپرین از نام آلمانی این ترکیب یعنی Acetylspirsaure گرفته شده است. آسپرین بخاطر قیمت ارزانتر و تأثیر بیشتر به سرعت جانشین فراورده های طبیعی مورد استفاده در آن هنگام شد وبرای سالیان زیادی به عنوان یکی از رایج ترین داروهای مورد استفاده باقی ماند.
سازنده اولین قرص آسپرین فردریک بایر بود که پدر او یک نساج و رنگرز پارچه بود و طبق عادت آن زمان او در ابتدا شغل و حرفه پدر را برای کار انتخاب کرد و بعد از مدتی فعالیت با پدر تشکیلاتی مشابه برای خود راه اندازی کرد و در آن حرفه بسیار هم موفق شد در آن زمان برای رنگرزی از مواد رنگی طبیعی استفاده می شد اما با کشف و صنعتی شدن ساخت رنگهای حاصل از مواد نفتی، بایر که پتانسیل موجود در این کشف را به خوبی احساس کرده بود با کمک شخصی بنام فردریک وسکوت کمپانی Bayer را راه اندازی کرد بعد از درگذشت بایر شرکت تصمیم گرفت با استخدام تعدادی شیمیدان نوآوری هایی در این صنعت به وجود آورد و این اتفاق هم افتاد اما نه در صنعت رنگرزی هنگامی که فلیکس هوفمن در حال انجام آزمایش با یک سری از ضایعات رنگی بود تا شاید بتواند دارویی برای درمان درد ناشی از بیماری پدرش بدست آورد توانست به پودری دسترسی پیدا کند که امروزه آن را به اسم آسپرین می شناسید.
تهیه ی آسپرین
طرزتهیه ی آسپرین به روش آزمایشگاهی به این صورت است که از سالیسیلیک اسید، استیک انیدرید، سولفوریک اسید، و کمی آب و نشاسته استفاده می کنند روش کار به این صورت است که سالیسیلیک اسید را با استیک انیدرید مخلوط کرده و بعد سولفوریک اسید را به آن اضافه می کنیم مخلوط را خوب بهم زده و آن را به مدت ۱۵ دقیقه در آب ۶۰ درجه قرار می دهیم سپس مخلوط را خنک کرده و مقدار ۷۵ میلی لیتر آب سرد به آن اضافه می کنیم. سپس مخلوط را از صافی عبور می دهیم.
روش خالص سازی هم این گونه است که ابتدا ماده ی بدست آمده را در ۱۵ میلی لیتر الکل حل کرده و سپس ۳۵ میلی لیتر آب گرم قرار می دهیم تا کاملا حلالیت صورت گیرد و بعد محلول را به آرامی خنک کرده و رها می کنیم تا کریستال های آسپرین تشکیل شوند کریستالها را صاف می کنیم و بعد آنها را در هوا خشک کرده و نقطه ذوب را تعیین می کنیم.
مکانیسم اثر آن
اثر آسپرین بخشی به علت توانایی آن در مهار آنزیم سیکلو اکسیژناز بوده و بخش دیگر ناشی از اثر متابولیست آن سالیسیلات میباشد. سالیسیلات با مهار سیکلواکسیژناز و هم از راه های دیگر مثل زدودن رادیکال اکسیژن به اثربخشی آسپرین کمک میکنند. این اثر با مسدود کردن غیر قابل بازگشت آنزیم سیکلواکسیژناز صورت میگیرد. آسپرین در مقادیر مناسب سنتز پروستاگلندینهاونیز ترومباکسان A2 را کاهش میدهد ولی لکوترینها راکم نمیکند.
با کلیک برروی قسمت لینک شده می توانید محصولات شرکت مریک شیمی را ببینید که سابقه فعالیت گسترده در زمینه مواد شیمیایی و تجهیزات آزمایشگاهی را دارد.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.