امتیاز شما post

موارد پر مصرف صنعتی مواد شیمیایی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین پایه‌های صنعت هر کشور محسوب می‌شوند. مواد شیمیایی (chemical substance) یک نام کلی برای موادی است که ترکیب شیمیایی ثابت و خصوصیات مشخصی دارند.

مواد شیمیایی می توانند ساده، ترکیبی یا آلیاژ باشند که از عناصر مختلفی تشکیل شده است. مواد شیمیایی ممکن است به صورت مایع ، جامد یا گاز وجود داشته باشند. این مواد می توانند به صورت خالص (یک عنصر) یا مخلوط (محلول ، ترکیب یا گاز) باشند . آنها یا به صورت طبیعی در محیط زیست وجود دارند یا می توانند به صورت مصنوعی تولید شوند.

موارد پر مصرف صنعتی مواد شیمیایی

این ترکیبات معمولاً خالص در نظر گرفته می شوند تا بتوان آنها را از مخلوط ها مجزا کرد. یک نمونه معمول از یک ماده شیمیایی آب خالص است که خصوصیات و نسبت هیدروژن به اکسیژن در آن چه از رودخانه جدا شود یا در آزمایشگاه تولید شود ، یکسان است.

سایر مواد شیمیایی که معمولاً به صورت خالص وجود دارند عبارتند از: الماس (کربن) ، طلا ، نمک سفره (کلرید سدیم) و قند تصفیه شده (ساکارز). با این حال در عمل ، هیچ ماده ای کاملاً خالص نیست و خلوص شیمیایی با توجه به موارد استفاده ماده شیمیایی مشخص می شود. در این مقاله وبسایت جهان شیمی فیزیک سعی کرده جواب سوال ( موارد پر مصرف صنعتی مواد شیمیایی ؟) را به شما بدهد .

طبق تحقیقات انجام شده بر روی مواد شیمیایی در آزمایشگاه، هر ماده شیمیایی حاصل ترکیب چند عنصر شیمیایی است و نوع ماده به دست آمده بنا بر میزان عناصر مصرفی، تغییر می‌کند.

درکل مواد شیمیایی صنعتی در دو دسته مواد آلی و مواد معدنی طبقه‌بندی می‌شوند:

اکثر صنایع در تمامی تولیدات وابسته و نیازمند استفاده از این مواد هستند. صنایع غذایی به‌طور معمول به مواد شیمیایی خوراکی وابسته هستند که این مواد نیز گروهی از مواد شیمیایی صنعتی محسوب می‌شوند. شرکت‌های تولیدکننده مواد شوینده نیز برای تولید محصولات خود از مواد شیمیایی صنعتی استفاده می‌کنند.

صنعت نساجی نیز پیرو همین قاعده است و در فرایندهای مختلف ریسندگی، مواد شیمیایی مختلفی از جمله آب اکسیژنه، استیک اسید، فرمیک اسید، کربنات سدیم، جوش شیرین، سود پرک را به کار می‌گیرد. مواد شیمیایی صنعتی در صنایع مهم دیگری همچون صنایع فولاد و ذوب آهن، پزشکی، داروسازی و کشاورزی بسیار پرکاربرد هستند.

در ادامه مطلب به معرفی چند مورد از موارد پر مصرف صنعتی مواد شیمیایی می‌پردازیم:

. اسید سولفوریک

اسید سولفوریک یک اسید معدنی بسیار قوی است که با هر درصدی در آب حل می‌شود. اسید سولفوریک را در گذشته به نام جوهر گوگرد می‌شناختند. این ماده در جدول برترین تولیدات مواد شیمیایی در سراسر جهان در رتبه نخست قرار دارد.

عمده‌ترین کاربرد این ماده شیمیایی در تولید کودها مانند سولفات آمونیوم و سوپر فسفات است. اسید سولفوریک همچنین به‌عنوان یک ماده واکنش‌دهنده در ساخت یا پردازش برخی کالاهای خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

. کلر

امروزه کلر جزو مواد شیمیایی بسیار محبوب است و کاربردهای فراوان آن باعث شده تا تولیدکنندگان کلر به فکر راه‌هایی برای افزایش تولید و کیفیت این ماده باشند.

این عنصر، عاملی اکسیدکننده، سفیدکننده و گندزدا است و در تصفیه آب، عامل مهمی به شمار می‌رود و برای از بین بردن باکتری و سایر میکروب‌های موجود در ذخائر آب آشامیدنی بکار می‌رود. همچنین کلر در ساخت طیف وسیعی از اقلام روزمره از تولید ضدعفونی ‌کننده‌ها گرفته تا تولید رنگ و کاغذ و حلال کاربرد دارد.

. اتیلن

گاز اتیلن بی‌رنگ است و به‌صورت جدی سمی نیست. این گاز به‌صورت عمده در صنایع پلاستیک‌سازی کاربرد دارد. در حقیقت اتیلن یکی از ترکیبات پایه تولید مواد آلی یا پلیمری در صنعت است و یکی از محصولات پایین دستی پتروشیمی به حساب می‌آید.
. اسید فسفریک

اسید فسفریک، نوعی اسید مایع و بدون بو است که در قیاس با اسیدهای قوی همچون هیدروکلریک اسید و سولفوریک اسید، اثرات مخرب کمتری دارد و در شرایط عادی و مدت زمان کوتاه چندان نمی‌تواند خطرساز باشد. اسید فسفریک در زمره پرمصرف‌ترین مواد شیمیایی در صنعت قرار می‌گیرد.

یکی از مهم‌ترین کاربردهای آن در صنایع غذایی است که به‌عنوان ماده افزودنی در نوشابه‌های گازدار استفاده می‌شود.

این ماده بیش از همه چیز در تولید کودهای شیمیایی فسفاته کاربرد دارد اما در تهیه پاک‌کننده‌های صابونی و غیر صابونی، تصفیه آب، خوراک دام و داروسازی، ضد حریق کردن برخی سطوح و عوامل بازدارنده اشتعال و نیز جهت تمیز کردن و جرم‌گیری سطوح فلزی به کار می‌رود.

· آمونیاک

آمونیاک ماده‌ای غیرآلی و بدون رنگ است. این ماده غالبا به‌صورت مایع مورد استفاده است و میزان بسیار بالایی از آن در تولید کودهای نیتروژنه برای کشاورزی به کار می‌رود. تولید مواد شیمیایی گوناگون (همچون نیتریک اسید) و استفاده در صنایع غذایی، داروسازی و تولید کاغذ از جمله کاربردهای فراوان این ماده در صنایع مختلف هستند.

. نیتروژن

نیتروژن عمدتا گاز بی‌اثر است و معمولا به‌عنوان گاز پتو مورد استفاده قرار می‌گیرد، به این معنی که از مواد حساس به اکسیژن در مقابل تماس با هوا محافظت می‌کند. این ماده در صنایع شیمیایی برای تولید کود، نایلن، نیتریک اسید، رنگ، دارو و مواد منفجره کاربرد دارد.

. اکسیژن

استفاده از اکسیژن یا هوای سخت شده از اکسیژن شدت و سرعت واکنش را بالا می‌برد و در نتیجه هزینه کمتر شده و بازدهی واکنش افزایش می‌یابد.

در مشعل‌های جوش اکسیاستیلن و اکسی هیدروژن، اکسیژن تولیدشده تجاری وجود دارد. اکسیژن در صنعت فولادسازی به سوزاندن ناخالصی‌های سنگ معدن مذاب کمک می‌کند. برای هر تن فولاد تولیدشده حدود یک تن اکسیژن موردنیاز است!

همچنین در صنایع شیمیایی اکسیژن در تجزیه هیدروکربن‌ها (ترکیبات فقط کربن و هیدروژن) به محصولات هیدروکربن کوچکتر مانند اتیلن، پروپیلن و استیلن کاربرد دارد. این ماده در بسیاری موارد برای تولید پلاستیک، رنگ، ذوب آهن، جوشکاری، صنایع نظامی، فضایی، هوایی و دریایی استفاده می‌شود.

مهم‌ترین نکته در خرید موارد پر مصرف صنعتی مواد شیمیایی کسب اطمینان از کیفیت محصول خریداری شده است؛ زیرا کاربرد آن‌ها به‌گونه‌ای است که کیفیتشان در محصول تولیدشده و یا آزمایش انجام‌شده تاثیر مستقیم خواهد داشت.

شرکت مریک شیمی با سابقه فعالیت گسترده در زمینه مواد شیمیایی و تجهیزات آزمایشگاهی از کمپانی های معتبر دنیا خدمات واقعی خدمتتان ارائه می نماید.